Behandelingen

Houding en beweging

De basis van veel klachten ligt in een slechte houding, verkeerd bewegen of te veel stress. Dit is waar oefentherapie Mensendieck bij komt kijken. Het is de houdings- en bewegingstherapie die je opnieuw in je kracht zet en samen met jou de ongunstige factoren die jouw klachten beïnvloeden en in stand houden onder de loep nemen. We richten ons onder andere op:

  • een ongunstige houding
  • verkorte spiergroepen
  • gespannen of zwakke spieren
  • stress
  • een te hoge ademhaling
  • of een verkeerd bewegingspatroon

Te veel spanning op bepaalde spieren of gewrichten zorgt voor een verstoord evenwicht. Dit kan op de lange termijn overbelasting veroorzaken en kortdurende of chronische pijn en spanningsklachten geven.

Zelfbewuster in je leven
Wij geven jou als oefentherapeut Mensendieck oefeningen op maat om de klachten te verhelpen of te verzachten. Denk aan ontspannings-, spierversterkende en conditie verbeterende oefeningen. Wij adviseren over een goed bewegingspatroon gericht op de activiteiten uit jouw dagelijks leven en zien het als onze taak je veel uit te leggen en je bewustwording te vergroten over jouw lichaam zodat je leert hoe je zélf je klachten kunt voorkomen of verminderen.

Ademhaling en ontspanning

Wanneer je gespannen bent of angstig, kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan. Eén van die klachten is hyperventileren. Door de manier van ademhalen bij hyperventilatie ontstaan vaak klachten zoals kortademigheid, hartkloppingen en tintelingen in handen of rond de mond, waar je paniekerig van wordt, waardoor de ademhaling nog onrustiger wordt. Hiermee is de vicieuze cirkel ingezet. We werken samen om het patroon te doorbreken en nemen de angst weg. Je krijgt uitleg over en herkenning van de klachten in relatie tot de ademhaling. Dit gecombineerd met  ademhalingsoefeningen helpen de cirkel doorbreken. Zodat jij weer rustig kan ademhalen en meer in balans staat.

Massage & Triggerpoint Therapie

Als je klachten hebt, is het meestal omdat je al een tijdje in eenzelfde houding staat, zit of ligt. Spieren zijn verkort of er is een overbelasting. Het verder verbeteren van je houding of manier van bewegen wordt dan beperkt doordat een spier te gespannen is. Een doelgerichte massage zoals Triggerpoint Therapie kan dan uitkomst bieden. Veel massages werken ontspannend, maar niet helend en komen niet tot de kern. Ze gaan over de triggerpoints – de spierknopen- heen. Deze triggerpoints zijn lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat.

Triggerpoint Therapie binnen oefentherapie Mensendieck
Om een triggerpoint te deactiveren zijn diepe massagetechnieken nodig die precies op de plek van het triggerpoint worden toegepast. Wanneer een bepaalde techniek effectief is, zal tijdens de behandeling een zogenaamde release worden gevoeld. Wij kunnen dit voelen doordat het weefsel onder onze handen verzacht. Jij voelt op hetzelfde moment dat de plek minder pijnlijk wordt.

De aanvulling van de Triggerpoint Therapie binnen onze oefentherapie, is een zeer efficiënte methode om voorwaarden te creëren om je houding te kunnen verbeteren waardoor je weer goed in je vel komt te zitten.

Slaapoefentherapie

Slecht slapen is een van de meest storende zaken in het goed functioneren als mens. Goed slapen is onontbeerlijk en een must om de dag goed door te komen. Blijf niet te lang doormodderen en laten we samen kijken hoe we je beter kunnen laten slapen.

Wij benaderen jouw lichamelijke en mentale klachten als gevolg van de slaapproblemen vanuit een 24-uurs visie. De invloeden van de dag lopen door in de nacht en daarbij zullen de gevolgen van jouw slechte nachtrust doorlopen in de dag die erop volgt. En zo zit je vast in een cirkel die doorbroken moet worden.

Wat is slaapoefentherapie?
Samen maken we de onderliggende oorzaken en instandhoudende factoren van jouw klachten en het slaapprobleem inzichtelijk. Je leert hoe jij gezond slaapgedrag bevordert en hoe jouw klachten samenhangen met de slaapproblemen. Daarbij krijg je oefenstof op maat, specifiek gericht op jouw verstoorde slaappatroon, maar ook cognitieve gedragstherapie die je weer positief of neutraal leert denken. Dit alles helpt in het verbeteren van je (nacht)rust waardoor je straks weer lekker slaapt en je beter in je vel zit.

Medicalkinetics

Het lijf is niet plat, het lijf is niet 1 beweging, ons lijf is een geheel en een geheel aan bewegingen. Eigenlijk is het driedimensionaal. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar in onze natuurlijke en dagelijkse beweging is dit wat het is. In het oefenen van ons lijf, het stabiliseren en verbeteren ervan leren we ons hele lijf te gebruiken en elke beweging afzonderlijk ook zo te zien. Dit helpt enorm in jouw gezond functioneren.

Wat is MedicalKinetics?
MedicalKinetics is een bewegingsleer waarvan de oefeningen gebaseerd zijn op onze natuurlijke, dagelijkse bewegingen en ontwikkeld vanuit de nieuwste inzichten op biomechanische en medische wetenschap. Het bestaat uit het aanleren van totaalbewegingen die zo zijn samengesteld dat bij elke oefening het gehele lichaam wordt aangesproken op stabiliteit, kracht en soepelheid. Door het unieke, uitgebalanceerde programma werkt MedicalKinetics niet alleen op het fysieke deel van het lichaam maar omvat het systeem de gehele mens.

Hoe passen we MedicalKinetics toe binnen de oefentherapie?
Wij helpen jou een sterk en stabiel lichaam te ontwikkelen door je lichaam bij het oefenen aan te spreken op zijn corrigerende, sturende en stabiliserende mogelijkheden. Naast de ‘gewone’ bewegingen is het de bedoeling dat je juist veel in de ruimte beweegt waardoor je jouw skelet en de daarbij behorende spierfuncties vanzelf goed worden gebruikt.

Bewegingen zullen daarbij altijd driedimensionaal (in alle richtingen) plaatsvinden en gepaard gaan met bot- en spierkoppelingen, die over grote afstanden in het lichaam met elkaar in verbinding staan. Het hele lichaam neemt zo deel aan de beweging waarbij alle botstructuren en spiergroepen op hun taak worden aangesproken. Doordat we zo inzoomen op alle onderdelen van je lichaam en ook MedicalKinetics toepassen in de behandeling kunnen wij binnen onze praktijk heel effectief samen met jou naar verbetering werken.

Bugnet Therapie

Houdingsweerstand therapie Bugnet is een behandelingsmethode gebaseerd op het vermogen en de neiging van de mens om een gegeven lichaamshouding te handhaven tegenover krachten van buitenaf.

Wanneer en hoe zetten we de Bugnet Therapie in?
De Bugnet therapie passen wij vooral veel toe bij stabiliteitsproblemen van gewrichten en hypermobiliteit, maar het is ook erg zinvol bij immobilisatie (bij gipsen en korsetten) wanneer beweging niet is toegestaan of zeer pijnlijk is. Ook in het geval van aangeboren en niet aangeboren hersenletsel maken we gebruik van de Bugnet oefeningen.

We activeren in deze therapie de diepliggende spieren door spierspanning te maken in de rompspieren zonder dat de romp daarbij een beweging maakt. Je leert deze spieren te voelen en bewust aan te spannen tijdens oefeningen en sommige dagelijkse activiteiten. Hiermee is dit de perfecte aanvulling in de veelzijdigheid van technieken om meer stabiliteit te creëren in je lichaam. Sta jij straks stabieler in het leven.

Medical taping

Het is wat het zegt, het medisch aanbrengen van tape om gewrichten te ondersteunen en spieren te beïnvloeden om spanningstoename óf juist afname te realiseren.

Wij gebruiken de tape ook voor houdingscorrectie, zwellingreductie, pijnvermindering en het verbeteren van de huidconditie bij bijvoorbeeld littekens. Medical taping is dus enorm veelzijdig en daarmee de perfecte ondersteuning in de behandeling of los in te zetten voor een op zichzelf staande kwetsuur. Blauw, roze of wit. Kies jij de kleur, brengen wij de tape kundig aan en voel jij je direct wat ontlast.

Gezonde leefstijl interventie

Soms is het zo gelopen en ben je je eigen gezondheid wat uit het oog verloren. Tijd om stappen te maken op een verantwoorde manier die goed bij jou past en die goed aanvoelt door midden van een gecombineerde  leefstijlinterventie (GLI).

Wat kan een gecombineerde leefstijlinterventie voor jou betekenen?
Het traject dat wij samen inzetten is gericht op het veranderen van gedrag met als doel een gezonde leefstijl te bereiken. Daarbij moet je denken aan advies met betrekking tot beweging, voeding, slaap en ontspanning. We onderzoeken alle aspecten en passen de inhoud van de behandeling aan daar waar nodig zodat deze voor jou van toepassing is.

Wij hebben meer dan 25 jaar ervaring in de gezondheidszorg die we graag inzetten om jou fitter en gezonder in het leven te laten staan. Wij hebben daar bijzonder veel vertrouwen in en helpen je graag verder.