logo
Mensendieck Weidevenne
Welkom
Praktijk
Mensendieck
Rugklachten
Nek/schouderklachten
Stress
Hoofdpijn
Hyperventilatie
Heup, knie en voet
Houdingklachten
Revalidatie
Re-mind
MedicalKinetics
Bugnet oefentherapie
Triggerpointtherapie
Medical Taping
Slaapoefentherapie
Kwaliteit
Vergoedingen
Tijden & Contact

Hyperventilatie

Hyperventilatie houdt in dat er te snel en/of te diep geademd wordt. De slachtoffers van hyperventilatie ademen letterlijk ‘te veel’ en op een verkeerde manier. Zo veroorzaken ze zelf een verzameling van fysieke klachten die allemaal in verband te brengen zijn met hun ademhaling. Hyperventilatie wordt over het algemeen niet door een ernstige medische aandoening veroorzaakt. Spanning is vaak mede de oorzaak van de klachten.

Symptomen Hyperventilatie

Mogelijke symptomen zijn: pijn in de borst, hartkloppingen, overslaan van het hart, buikpijn, hoofdpijn, trillen, tintelingen rond de mond en in de vingers en voeten, kortademigheid, een opgeblazen gevoel, pijn tijdens het slikken, concentratieproblemen en pijnlijke spieren. De angst die ontstaat als gevolg van deze fysieke symptomen zal het hyperventileren verergeren. En wanneer de hyperventilatie verergert, zullen ook de fysieke symptomen verergeren. Zo komen veel slachtoffers van chronische hyperventilatie terecht in een vicieuze cirkel van angst en hyperventilatie.

Het verband tussen de fysieke symptomen en de verkeerde ademhaling moet gelegd worden om te kunnen ontsnappen uit deze vicieuze cirkel. Er bestaan twee hyperventilatie vormen. Acute hyperventilatie, de meest bekende vorm en een minder bekende vorm : chronische hyperventilatie.

Chronische hyperventilatie

Chronische hyperventilatie houdt in dat er bijna constant en vrijwel onmerkbaar ‘ te veel’ geademd wordt. In het geval van acute hyperventilatie is de link tussen de ademhaling en de symptomen veel gemakkelijker gelegd, aangezien de slachtoffers van acute hyperventilatie plots en duidelijk merkbaar sneller en/of dieper beginnen ademen. Meestal is de oorzaak van de acute hyperventilatie ook duidelijk aan te duiden.

Een schokkende gebeurtenis, zoals een auto-ongeval of het plots overlijden van een dierbare, kan bijvoorbeeld een hyperventilatie aanval uitlokken. In het geval van chronische hyperventilatie is de oorzaak vaak veel moeilijker te ontdekken. Een onverwerkt trauma, relationele problemen of gewoon een erg stresserend leven kunnen de verandering in de ademhaling in gang hebben gezet. Vervolgens gaan de hersenen deze verkeerde ademhaling aannemen als de juiste manier van ademhalen en zullen ze er alles aan doen om deze vol te houden.

Mensendieck Weidevenne 0299 420459 Abel Tasmanplein 93 1448 NL Purmerend  | info@mensendieckweidevenne.nl